07/12/2023

De Jeugd- en jongerencommissie van de Lionsclub Raalte brengt zoals elk jaar de jeugduitwisselingsmogelijkheden die Lions International biedt voor jongvolwassenen onder de aandacht. 

Het is algemeen bekend dat de leeftijdsgroep van 17 tot 20 jaar vaak de behoefte heeft om nieuwe horizonten te verkennen, onafhankelijkheid te ervaren en in sommige gevallen tijd en ruimte voor zichzelf nodig heeft. 

Lions International, bereikbaar via de Lionsclub Raalte, organiseert jaarlijks een jeugduitwisseling gedurende ongeveer 2,5 week in juli. Deze uitwisseling staat open voor jongeren die een redelijke beheersing van het Engels hebben, sociaal ingesteld zijn en interesse tonen in andere culturen. 

Deelnemers kunnen hun voorkeurslanden opgeven en worden in het gekozen land ondergebracht bij een gastgezin voor de eerste 8 dagen. Vervolgens brengen zij 10 dagen door in een vakantiekamp met internationale leeftijdsgenoten. Voor bestemmingen buiten de EU kan de duur langer zijn, zoals vermeld op onze website. 

‘Buitenland’ ervaren 

Tijdens het verblijf bij het gastgezin (vaak met leeftijdsgenoten) krijgen de jongeren de kans om lokale gebruiken te ervaren en met hun gastgezin de omgeving te verkennen. In het kamp presenteren ze hun eigen land en nemen ze deel aan diverse ontspannende of leerzame activiteiten. 

De ervaring leert dat deze korte periode van reizen duurzame indrukken achterlaat en vaak resulteert in langdurige vriendschappen. 

De jeugduitwisseling biedt jongeren de kans om zelfstandigheid te ontwikkelen en een netwerk van internationale vrienden op te bouwen, wat bijdraagt aan hun zelfvertrouwen. Voor sommigen is het ook een kans om even afstand te nemen en met nieuwe energie terug te keren. 

We bieden ook kansen voor jongeren met fysieke beperkingen, met gespecialiseerde kampen die passende ondersteuning en medische zorg bieden. 

Kosten 

De kosten zijn beperkt gehouden; gastgezinnen kunnen kleine bijdragen vragen voor specifieke activiteiten en elke deelnemer betaalt € 60 voor het programma. De totale kosten variëren naargelang de reisbestemming en kampkeuze en persoonlijke uitgaven ter plekke. 

Het is mogelijk voor een enkele jongere, als financiën tekortschieten, om deel te nemen. Degene voor wie het volgens ouder/school/(sport)vereniging heel goed zou zijn om deel te nemen kan een financiële ondersteuning vanuit Lionsclub Raalte krijgen. 

Ontvangen 

Aan de andere kant is het ook mogelijk om een buitenlandse jongere gedurende 8 dagen thuis te ontvangen. Er worden in die week (ook in juli) een aantal activiteiten door Lionsclub Raalte voor deze jongeren (en eventuele jongere gezinsleden van de hostfamilie) georganiseerd.  

Inschrijven 

Geïnteresseerde jongeren kunnen zich van november tot december informeren en contact opnemen met de Lions Club Raalte. Van december tot half februari is er tijd om de bestemming te kiezen en de benodigde formulieren in te vullen. Meer informatie is ook te vinden via de web-site youth.lions.nl 

Tot slot 

Lionsleden wereldwijd zetten zich vrijwillig in om jongeren hun cultuur van binnenuit te leren kennen. Dat vind je nergens anders. We verwachten dat uitgezonden of ontvangende jongere (je kunt met je familie ook gastgezin zijn) een goede ambassadeur van Nederland zijn.